Japansk whisky

Categories Okategoriserade

Att utforska en kultur via mat och dryck är ett effektivt sätt. Alla länder och regioner har sina mer eller mindre unika smaker. Japan är känt för sin sake och awamori. Dessutom finns en hel rad av teer som förknippas med den japanska kulturen, bland annat det gröna teet matcha. När det handlar om japansk sprit är whisky vanligt och har tillverkats ända sedan 1900-talets början. Först på senare år har intresset vuxit även i Sverige.

Japansk whiskyJapansk whisky karaktäriseras av små eleganta smaknyanser. Den beskrivs som både ren och fruktig i stilen men sällan maltig. Jäsningen har en central roll i framställningen och har likheter med produktionen av risvinet sake. När det gäller lagringen är det vanligt att begagnade bourbonfat används blandat med fat gjorda av japansk ek. Flaskorna där whiskyn förvaras pryds många gånger av en egenartad och vacker design. Idag ses Japan som ett viktigt och högt respekterat whiskyland.

Vad finns att välja mellan?

Idag finns det drygt ett trettiotal olika japanska whiskysorter att välja mellan i Systembolagets sortiment. Samtliga har vackert utsmyckade etiketter och här hittar du både blended whisky och maltwhisky. Du hittar bland annat dyrbara flaskor som har lagrats ända sedan 1986 och mer budgetvänliga alternativ för några hundralappar. Du hittar bland annat omtyckta sorter som Tenjaku, den komplexa Nikka och Shinobu. Prova dig fram med en flaska i taget för att hitta din personliga favorit.

Favoritsorter av japansk whisky

En annan flaska som är omtyckt är Hibiki Harmony. Den hittas på Systembolaget och innehållet aprikos, svart te, mogen apelsin och pepprig krydda i en härlig kombination. Ytterligare en japansk whisky som fått fäste är den hyllade Hakushu med sin lätta rökighet med doft och smak av nougat, lakrits, mogna gula äpplen och lite sträva fatnyanser. Det här är en singelmalt med lång och balanserad eftersmak. Testa dig fram bland olika sorter, rökighet och prisklasser.