Inred i japansk stil hemma

Categories Okategoriserade

Japansk design har många gemensamma nämnare med den skandinaviska och är en populär stil att inreda med inom hela Norden. På senare tid pratas det mer och mer i inredningsvärlden om begrepp som ”Japandi”, där japanska och skandinaviska designdrag fusioneras i produkter och interiör. Men attraktionen är ömsesidig. Det är ingen hemlighet att asiater, och kanske japaner i synnerhet, är fascinerade av skandinavisk design och kultur. Därför är Japan ett viktigt exportland för många nordiska varumärken inom bland annat inredning och mode.

Inredning är till största delen en fråga om personlig preferens. Men numera blir också hållbarhet och långsiktighet allt viktigare för många konsumenter, både gällande tillverkning, material, slitage och formgivning. Fördelen med japansk design ur den synvinkeln är att den, i likhet med den skandinaviska, generellt står för värderingar som hantverk, kvalitet och stilren form som håller över tid. Läs mer här om intressanta nyheter och inredningstips, som kan hjälpa dig att hitta den stil du längtar efter för just ditt hem.

Typiska designattribut

Inred i japansk stil hemmaJapansk design är som regel avskalad och går i enkla stilrena linjer. Färgskalan tenderar till att likna den nordiska, med ljusa, naturnära nyanser som känns tidlösa och kan rama in olika typer av accentfärger och detaljer. Inredningen plockar upp traditionella element från den japanska kulturen som helhet, exempelvis låga sittmöbler och bord. Materialen utgörs ofta av saker som vackra träslag och hantverksmässigt framställd keramik. Medan den mer kända Feng Shui-filosofin härstammar från Kina kallas den japanska motsvarigheten för ‘fusui’, som översätts ungefär med ”vind-vatten”.

Fokus på detalj

En annan karakteristisk aspekt av japansk design är den noggrannhet och känsla för detalj som i många fall utmärker både tillverkning och de färdiga produkterna. Även om föremålens form är till synes enkel är den väl genomtänkt, med funktion som genomsyrar dess olika komponenter. Återigen i parallell till Skandinavien vill japanska kreatörer hellre reducera än addera av komplexitet i det de skapar. Tankesättet går ut på att bygga upp en helhet av rumslighet och ytor, snarare än att fokusera på enskilda produkter.